10. Wytwarzanie energii cieplnej ze zgazowania pomiotu drobiowego jako surowca energetycznego
Heat energy generation from gasifying poultry feed as an energy raw material
Andrzej Sitka, Wiesław Jodkowski, Piotr Szulc, Daniel Smykowski, Romuald Redzicki, Tomasz Tietze
zgazowanie, pomiot drobiowy, obrotowa komora zgazowania, biomasa
Zamieszczony w:
Streszczenie:
W artykule przedstawiono wyniki badań, których celem było wykazanie możliwości wykorzystania pomiotu
drobiowego, jako surowca energetycznego. Dzięki temu skutecznie zostanie ograniczone zużycie paliw kopalnych na potrzeby
własne, ulegną obniżeniu koszty produkcji drobiu oraz zostanie ograniczony problem ekologiczny wynikający z możliwości
zagospodarowania pomiotu. Badania przeprowadzono na prototypie instalacji zgazowania, której zasadę działania dokładnie
opisano. Opisano również wykorzystane metody pomiarowe oraz użytą do badań aparaturę pomiarową. Wykonano badania
właściwości fizyko-chemicznych pomiotu drobiowego, składu gazu, jego wartości opałowej oraz przeprowadzono pomiary
emisji spalin. Z analizy przeprowadzonych badań wynika, że ciepło spalania suchej masy pomiotu wynosi 17,04 MJ/kg i jest
to wartość porównywalna z ciepłem spalania drewna oraz słomy. Niestety pomiot cechuje się wysoką zawartością popiołu,
wynoszącą 9,11% oraz dużym udziałem części lotnych, wynoszącym 78,4 %. Stwierdzono bardzo niską zawartość siarki.
Pomiot zawiera duży udział części lotnych, co wykazano w czasie badania za pomocą analizatora TGA. Po odgazowaniu masa
próbki zmniejszyła się o 71%.